logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery

Mån - fre 8.30 - 16.15, helger stängt

Yxhammarsgatan 8, 503 31 Borås

Top

Frågor & svar

En osteopat behandlar olika vävnader med olika mobiliseringstekniker för att öka rörlighet och för avslappning. Läs mer om detta under rubriken Behandling. Ofta lättar värken redan efter den första behandlingen. Vården är individuell och den planeras utgående från det läge som kunden befinner sig i. Osteopaten börjar mottagningen med att undersöka kundens vävnader, dess skick och mobilitet. Under det första mottagningsbesöket kan osteopaten göra motsvarande neurologiska och ortopediska undersökningar som en läkare gör.
Man behöver inte en läkarremiss för osteopati. Läkaren kan ordinera osteopati för sin patient och tvärtom, osteopaten är utbildad till att känna igen tillstånd som kräver läkarvård. Till skillnad från Sveriges samtliga grannländer så är Osteopati inte legitimerat i Sverige, vilket bl.a. innebär att det inte ingår i högkostnadsskyddet för sjukvård.
Till osteopatens undersökningar hör rörlighetstest. Testerna är lätta och kräver inga specialfärdigheter för att klara av dem. Själva vårdsituationen är lätt för kunden. Det räcker med att man ligger eller sitter på britsen. Osteopaten ordinerar åt kunden rörelser som skall göras hemma. För att rörelserna säkert görs rätt där hemma går man igenom dem redan på mottagningen.
Behandlingen är inte alltid smärtfri. Om muskelhinnorna är spända eller om de har irriterade nervändor, d.v.s. triggerpunkter, kan man bli tvungen att bearbeta mjukvävnaderna rätt så kraftigt. Behandlingen orsakar inte olidlig smärta. Ju snabbare man tar tag i problemet, desto lättare kan man i allmänhet behandla det.
Som bäst hjälper behandlingen genast. Till exempel kan en kund, som halkat och kommer till mottagningen hukad med böjd rygg, promenera iväg efter behandlingen rak i ryggen. I allmänhet märks resultatet efter ett par dagar. Man kan känna av en irritation i vävnaderna i några dagar. Det är ingenting farligt utan endast ett tecken på att kroppen börjar repa sig. Kunden besöker vanligtvis osteopaten tre till fem gånger för att få ordning på sina besvär så att kroppen hamnar i en god balans.
Detta beror på hur länge man haft besvär och hur omfattande det är. En vanligt riktlinje är att man behöver 3-5 behandlingar initialt med ca 1 veckas mellanrum för att kroppen ska hamna i god balans. Detta är dock individuellt och varierar från fall till fall. För uppföljning rekommenderas behandling minst en gång per kvartal för att upprätthålla god funktion och hållning. Detta för att förhindra att det uppstår besvär som yttrar sig i smärta och stelhet. För kroniska besvär är det lämpligt med regelbundet återkommande behandlingsserier.
Ja, många använder osteopati som en form av förebyggande vård för att bibehålla god hälsa och förebygga potentiella problem innan de utvecklas.
Ja, osteopati kan ofta integreras med annan medicinsk vård och komplettera traditionell behandling för att förbättra resultat och främja läkning. Osteopat Mattias Hietala samarbetar med flertalet ortopedläkare, idrottsläkare, funktionsmedinska läkare, psykologer, psykoterapeuter, psykiatriker, fysioterapeuter etc. Vi kan också hjälpa till med att boka röntgen, magnetkamera, ultraljudsundersökning etc.
Osteopati kan gynna personer i alla åldrar, inklusive de med ryggproblem, idrottsskador, migrän, graviditetsrelaterade besvär och andra hälsoproblem.
Ja, osteopati anses vara en säker behandlingsmetod när den utförs av en kvalificerad och osteopat som är medlem i Svenska Osteopatförbundet.
940 kr inklusive 25% moms
Ja, osteopati är inkluderat i Skatteverkets aktiveteter för avdragsgill friskvård.
En osteopatisk högskoleutbildning är 4-5 år och ska uppfylla de kriterier som ställs enligt den europeiska standarden. I Sverige finns för närvarande en godkänd osteopatutbildning och internationellt finns många fler. Förbundet anordnar även fortbildning för sina medlemmar. Mer om osteopaters utbildning finns här: https://www.osteopatforbundet.se/utbildning/
I Sverige idag finns det idag ca 400 osteopater. Detta kan jämföras med antalet kiropraktorer som är ca 1000 och naprapater som är ca 1200. Tittar man på Europa så är antalet osteopater ca 45 000, antalet kiropraktorer ca 5000 och antalet naprapater ca 1400.
En osteopat fokuserar på att förbättra kroppens funktion genom manuell manipulation av muskler, leder och ryggrad. Om någon upplever ryggont kan en osteopat utföra olika tekniker och behandlingar för att lindra smärtan och förbättra rörligheten. Här är några sätt en osteopat kan hantera ryggont: Evaluering och diagnos: Osteopaten kommer att genomföra en noggrann undersökning för att bedöma patientens tillstånd. Det kan inkludera att ta en medicinsk historik, utföra fysiska undersökningar och genomföra tester för att fastställa orsaken till ryggontet. Manuell terapi: Osteopaten använder sig ofta av manuell terapi, inklusive olika tekniker som mjukvävnadsmanipulation, sträckning och ledmanipulation. Genom att justera och mobilisera leder kan man öka rörligheten och minska smärta. Muskelavslappning: Osteopaten kan använda tekniker för att slappna av spända muskler. Det kan innebära massage, stretching och andra metoder för att minska muskelspänning. Övningar och rådgivning: Osteopaten kan ge övningar och råd för att hjälpa patienten att förbättra sin hållning, styrka och flexibilitet. Detta kan bidra till att förebygga framtida problem och främja långsiktig hälsa. Ergonomisk rådgivning: Om ryggontet är relaterat till arbetsrelaterade eller dagliga aktiviteter kan en osteopat ge råd om ergonomi för att minimera belastningen på ryggen.
Både osteopater och kiropraktorer är hälsoprofessioner som arbetar med att lindra smärta och förbättra funktionen i muskler och leder, särskilt i ryggraden. Det finns dock några skillnader i deras filosofier, utbildning och behandlingsmetoder: FILOSOFI OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT: OSTEOPATI: Osteopati fokuserar på att förbättra kroppens funktion genom att främja helhetsperspektivet och självreglerande förmågor. Osteopater betraktar kroppen som en enhet där struktur och funktion är nära relaterade. De använder manuell terapi för att återställa balansen och främja läkningsprocesser. KIROPRAKTIK: Kiropraktik fokuserar ofta på att behandla neurologiska och muskuloskeletala besvär genom att justera ryggraden för att återställa normal nervfunktion. Kiropraktorer tror på att obalanser i ryggraden kan påverka nervsystemet och hälsan negativt. UTBILDNING: OSTEOPATI: Osteopater genomgår en grundutbildning inom osteopati, som vanligtvis är en fyra- eller femårig utbildning på universitetsnivå. KIROPRAKTIK: Kiropraktorer genomgår också en specialiserad utbildning, men längden och innehållet i utbildningen kan variera beroende på land och institution. BEHANDLINGSMETODER: OSTEOPATI: Osteopater använder en bredare uppsättning manuella tekniker, inklusive mjukvävnadsmanipulation, ledmanipulation och andra metoder för att återställa balans i kroppen. KIROPRAKTIK: Kiropraktorer fokuserar huvudsakligen på justeringar av ryggraden för att lindra smärta och förbättra nervfunktionen. Det är viktigt att notera att det finns variationer inom både osteopati och kiropraktik, och individuella behandlingsmetoder kan skilja sig åt.
Osteopati och naprapati är båda former av manuell terapi som syftar till att behandla smärta och förbättra rörlighet, men det finns skillnader i deras filosofier, utbildning och tillvägagångssätt: FILOSOFI OCH TILLVÄGAGÅNGSSÄTT: OSTEOPATI: Osteopati betonar kroppens självreglerande förmågor och helhetsperspektiv. Osteopater tror att kroppens struktur och funktion är nära kopplade, och de använder manuella tekniker för att återställa balansen och främja läkningsprocesser. NAPRAPATI: Naprapati fokuserar mer specifikt på att behandla rörelseapparaten och dess relaterade problem. Naprapater arbetar ofta med muskler, leder och nervsystem för att lindra smärta och förbättra funktionen. UTBILDNING: OSTEOPATI: Osteopater genomgår en grundutbildning inom osteopati, som vanligtvis är en fyra- eller femårig universitetsutbildning. NAPRAPATI: Naprapater genomgår också en specialiserad utbildning, men längden och innehållet i utbildningen kan variera beroende på land och institution. Utbildningen fokuserar på att diagnostisera och behandla problem i muskler och leder. BEHANDLINGSMETODER: OSTEOPATI: Osteopater använder en bredare uppsättning manuella tekniker, inklusive mjukvävnadsmanipulation, ledmanipulation och andra metoder för att återställa balans i kroppen. NAPRAPATI: Naprapater använder sig av behandlingsmetoder som manipulation av leder, mjukvävnadsbehandlingar, och övningar för att lindra smärta och förbättra rörlighet. Både osteopater och naprapater kan behandla en rad olika tillstånd, inklusive rygg- och nacksmärta, ledsmärta och muskuloskeletala problem. Det är dock viktigt att notera att det finns variationer inom varje profession, och individuella behandlingsmetoder kan skilja sig åt.
För att din osteopat ska kunna göra en utförlig undersökning kan du behöva klä av dig till dina underkläder. Men om du inte är bekväm med detta går det självklart bra att bära shorts eller leggings och en sport-bh och/eller ett linne. Det finns utrymme för omklädning i behandlingsrummet. Under behandlingen kommer handdukar att användas för att täcka din kropp. Ha gärna med dig en vän, familjemedlem etc som sitter med under behandlingen om du önskar det. Detta är obligatoriskt för dig som är under 18 år! Att du som kund känner dig bekväm är av yttersta vikt!

Boka tid

Tryck på knappen nedan för att boka en tid för behandling.

Kontakt

+46 (0) 70-738 29 91

boka@osteopaticentrum.se

Yxhammarsgatan 8-10 503 31 Borås

    Jag godkänner att Osteopaticentrum sparar min inskickade information så att jag får svar på min förfrågan.